PTE főoldal | PTE Telefonkönyv

TIOP-1.3.1-10/1-2010-0008

szerzõ: Miholics Zoltán

A Pécsi Tudományegyetem az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében elnyert Európai uniós támogatással 2011. március 1-én megkezdte a TIOP-1.3.1-10/1-2010-0008 számú, „A Pécsi Tudományegyetem kutatási kiválósági területeinek komplex infrastrukturális fejlesztése” című projektjének végrehajtását.

A 21 hónapos projekt teljes költségvetése 1.547.183.303 Ft, ebből az elnyert támogatás összege 1.469.824.137 Ft

A projekt keretében műszer és laborfejlesztések valósulnak meg az egyetemi kutatás kiválósági területein.

A laborok fejlesztése alapvetően eszközök beszerzését takarja, azonban kisebb, nem engedélyköteles felújításokra minden érintett területen szükség van, a korábban más célú helyiségek az új laboreszközök elhelyezése előtt felújításra szorulnak A helyiségekben festés, mázolás, laminált parketta elhelyezése, valamint a beszerzendő informatikai eszközök áramellátását biztosító erősáramú vezetékek kiépítése valósul meg.

A következő részcélok köré csoportosíthatók a megvalósítani kívánt projektelemek:

Műszer és laborfejlesztések, kutatási kapacitások növelése

A fejlesztések olyan világszínvonalú, széleskörű képalkotási technikákra épülő tudományos klaszter (Imaging Core Facility) létrehozása köré összpontosulnak, amely segítségével a PTE hatékonyan kapcsolódhat be a nemzetközi kutatás élvonalába. A kialakítandó műszerhálózat komplexitását mutatja az, hogy az élettudományokon kívül rendkívüli lehetőségeket nyújt többek között az anyagtudományok (anyagszerkezet vizsgálat) és a környezettudományok területén egyaránt. Ezen beszerzésekkel olyan berendezések működésének az alapjait teremtjük meg, amelyek eddig sem régiónkban, sem más magyarországi laboratóriumokban nem voltak elérhetőek

A laborok fejlesztésével számos kutatási területen tudományos kitörési lehetőségre nyílik mód, lehetővé válik a bekapcsolódás a nemzetközi kutatási hálózatokba, ezáltal nő a kutatócsoportok hatékonysága és teljesítőképessége.

Sor kerül Molekuláris biológiai és genetikai laboratórium, Anyagszerkezet kutatási laboratóriumok, a Pollack Mihály Műszaki Kar Energiadesign és komplex épületklimatológia laboratórium fejlesztésére, valamint az Illyés Gyula Főiskolai Karon és Pollack Mihály Műszaki Karon új informatikai laborok kialakítására.

Az Állatkísérletes laboratóriumok kialakítása, valamint a Környezettechnológia és Környezetvédelmi méréstechnika laboratóriumok eszközállományának bővítése és korszerűsítése során megvalósul az együttműködés a régió gazdálkodó szerveivel a közös innovációs terek létrehozása érdekében.

Komplex képzési és kutatási terek kialakítása keretében megvalósul az oktatás és kutatás összhangja, lehetővé válik a magas színvonalú gyakorlati oktatás több területén az egyetem Általános Orvostudományi, Természettudományi, Művészeti, valamint a szekszárdi Illyés Gyula Főiskolai Kar területén

Informatikai tárgyú fejlesztések: A pályázat segítségével megvalósul a kutatási infrastruktúra fejlesztése informatikai eszközökkel a Közgazdaságtudományi Karon. A teljes fejlesztéshez kapcsolódó szoftverbeszerzések keretében szuperkomputeres szoftverbeszerzést és kutatásstatisztikai, tudománymetriai rendszer kiépítését tervezzük. Megvalósul továbbá a PTE optikai gerinchálózatának bővítése.

Akadálymentesítés: a projekt során a Természettudományi Kar épületének, valamint az új informatikai  laborok eszközparkjának gyengénlátó-barát optikai akadálymentesítését valósítjuk meg.

 

UMFT+EUlogo

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az  Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 

utoljára frissítve: 2011. március 24. 14:31:41

« vissza